Zenekarunkról

Lakó Sándor Kamarazenekar - 2016.09.23. Ars Sacra Fesztivál

 

Magunkról:

A Lakó Sándor Kamarazenekar 2004-ben alakult Kecskeméten, felvéve a korábbi karmester, Lakó Sándor presbiter és hegedűtanár nevét. A későbbiekben – többek között - Palotás József, az M. Bodon Pál Zeneiskola nyugalmazott igazgatója is irányította a szakmai munkánkat, jelenleg pedig Róbert Gábor, nyugalmazott főiskolai docens a művészeti vezető. Tagjaink jellemzően műkedvelő zenebarátok: gyermekkorunkban ugyan folytattunk zenei tanulmányokat, jelenleg azonban civil foglalkozásunk mellett szakítunk időt a közös gyakorlásra, az együtt muzsikálásra és évi 15 koncert lebonyolítására. Előszeretettel játsszuk barokk zeneszerzők darabjait és a repertoárunkban jól megfér egymás mellett az egyházzene és a világi zene is.

Állandó tagjaink száma 14 fő.

Kecskemét és térsége, illetve Bács-Kiskun megye kulturális életében a klasszikus zene értékeit képviseljük. Céljaink és feladataink közé tartozik a Kecskeméten élő amatőr zenészek összefogása, a város kulturális és társadalmi eseményein való színvonalas részvétel, önálló koncertek szervezése, együttműködés magyar vagy külföldi együttesekkel/kórusokkal, egyházzenei szolgálat, zenei ismeretterjesztő tevékenység, fellépés civil szervezetek rendezvényein vagy jótékonysági eseményeken, hangszerbemutatók szervezése elsősorban általános iskolákban. Nagy gondot fordítunk továbbá arra is, hogy az élő zenét a falvakban, tanyákon és a kistérségben élőkhöz is elvigyük. Tevékenységünk során a közös zenélés és zenehallgatás örömét hirdetjük.
Műkedvelő együttesként folytatjuk névadónk, Lakó Sándor közösségépítő munkáját és törekvéseihez híven lehetővé tesszük a zenélést mindazoknak, akik tanulmányaik után nem a zenei pályát választották vezető hivatásukként, illetve szereplési lehetőséget biztosítunk fiatal, tehetséges zeneiskolai növendékeknek, zenetanároknak, művészeknek.
Küldetésünk fontos jellemzője, hogy minden meghívást teljesítünk. Koncertjeinket a befizetett tagdíjakból, a pályázatokon elnyert összegekből és lelkes támogatóink adományaiból valósítjuk meg.
A zenekar töretlen fejlődése a tagok lelkes munkája mellett a magas fokú szakmai irányításnak köszönhető, illetve kamarazenei tudásunkat zenei táborokban, kurzusokon fejlesztjük.

 

 

Szakmai fejlődésünk eredményei:

2008. Kőszeg Országos Kamrazenekari Fesztivál - MANEKASZISZ-díj

2010. A XVI. Országos Kamarazenekari Fesztivál - Kőszeg város díjának elnyerése

2012. Sikeres vendégszereplés Németországban a Gesangverein kórussal 

2013. A Gesangverein kórus és a Lakó Sándor Kamarazenekar vendégszereplése Kecskeméten

2015. Zenekarunk bekerül Kecskemét Város Értéktárába

2017. Sikeres koncert Rómában, a Santo Stefano Rotondo Bazilikában megtartott Mindszenty-emlékmisén

 

A zenei életben évek óta visszatérő partnereink, állandó helyszíneink:

Hosszú évek óta koncertjeink vendége Hajdú Katalin magánénekes, akivel elmaradhatatlan Caccini: Ave Maria című áriájának előadása, illetve szólistaként fellép rendezvényeinken Oberfrank Bernadett hegedűművész. Több koncerten is együtt dolgoztunk a Benedictus Kórussal és a Kecskeméti Vég Mihály Énekkarral. Közös produkcióban állhatunk együtt a színpadon Szűcs Mátéval, a Berlini Filharmonikus Zenekar szóló brácsaművészével vagy a Református Kollégium Grádics Kamarakórusával.
Rendszeres résztvevők vagyunk a Máltai Szeretetszolgálat és a Karol Wojtyla Barátság Központ jótékonysági rendezvényein, valamint a Hírös Hét Fesztivál, az Ars Sacra, a Civil Szervezetek, valamint a különböző Egyházak programjain.

 

 

Céljainkról, működésünkről:

A városunk szólistáival, kórusaival kialakított több éves kapcsolat már hagyomány, amelyet igyekszünk továbbra is ápolni és bővíteni. Az együttműködés során ősbemutatókat rendezünk, kortárs darabokat, rég elfeledett zeneműveket mutatunk be és népdalainkat együtt szólaltatjuk meg a közönséggel. Repertoárunkat úgy állítjuk össze, hogy a műsorok megfeleljenek a művészi, előadói követelményeknek és a közönség kulturált szórakoztatását szolgálják.

Zenekarunk életének fontos prioritása az a kultúraközvetítő szerepvállalás, amellyel elvisszük a klasszikus, élő zenét a kisközösségek számára. Ennek során művészeti vezetőnk röviden bemutatja az elhangzó műveket, így programjainkon főszerepet kap a zenei ismeretterjesztés, a fiatal és a felnőtt közönség komolyzenei kultúrájának fejlesztése, ismereteinek bővítése. Iskolai ünnepségek alkalmával a diákokat is bevonjuk egy-egy közös előadásba. Fogyatékos és hátrányos helyzetű gyermekeknek interaktív zenei előadásokat szervezünk. Valljuk, hogy az együttes muzsikálás a közösség számára is megható, élményszerű és összekovácsoló erővel bír. Az idős otthonok, gyermekotthonok lakói ritkán jutnak el hangversenyekre, ezért hozzájuk is elvisszük a hangszer- és zenei ismeretterjesztő műsorainkat.

Az együttes önálló zenehallgatással, gyakorlással, közös szólampróbákkal és koncertlátogatással fejleszti tudását. A hétvégi közös "zenekari táborok" is ezt az ön - és közösségi fejlődést szolgálják. A régebbi tagok is nagy kedvvel kapcsolódnak be a programokba, a koncertekbe. Mindig van néhány nyugdíjas muzsikus, akinek a zenekar kiváló lehetőség a szabadidő intenzív, hasznos eltöltésére.
Közösségünk különböző programokat is szervez: koncert- és múzeumlátogatás, kerékpártúra, szüretelés, adománygyűjtés.
A szervezési és megvalósítási folyamatokban mindenki részt vállal lehetőségei szerint. E tevékenységek - a művészi munkán túl - erősítik a közösséghez való tartozást, pozitívan hatnak és példát mutatnak más személyek és egyesületek számára is.

 

 

Támogatóink:

Munkánkat évek óta önzetlenül segíti a Kecskeméti Református Egyházközség, a Fornetti Kft., a Szentkirályi Ásványvíz, a Dimenzió Borászat és a Polyák Borászat, illetve a Lakó Sándor Kamarazenekar Kulturális és Hagyományőrző Egyesület.