20 évesek lettünk

20 éves jubileumi koncertünk plakátja

Mintha tegnap lett volna és már 20 év telt el! Mennyi szép emlék, megható és sikeres koncert. Fesztiválok - mert akkor még voltak. Kifejezetten az olyan együtteseknek, mint a miénk, akik nem a zenélésből élnek pusztán az együtt zenélés örömére vágyva, várva a heti próba alkalmait, az együtt töltött péntek délutánokat. Mert ez az öröm az ember lelkében belülről fakad. Nem megfelelési kényszerből, nem az általa megszerezhető javak iránti vágyból. Jóleső érzés, mikor családtagok, barátok kérdezik: "Mikor léptek fel legközelebb? Mert a múltkori nagyon szép volt, jól éreztük magunkat!"

Megható visszaemlékezni ezekre a percekre, órákra, a szolgálataink alatt köttetett újabb barátságokra, a közös utazásokra: Hofbieber, Róma, Hága, Kolozsvár. Mathias, Ingo, Imi, Tamás atya, Kata, Leo, Katica, Barnabás, Gábor, Emese, Ágnes... a teljesség igénye nélkül néhány név a sok barát közül. Jóska bácsi, Gábor, Zsuzsa, Attila, Imi, Mathias már nem lehetnek közöttünk, mert azok hiánya mindig fáj, akiket szerettünk és 20 év nagy idő az ember életében!

Sokan már gyermekként is együtt zenéltünk, ismerkedve a kamarazene különleges világával, ahol megtanultunk alkalmazkodni egymáshoz, figyelni egymásra. Lakó Sanyi bácsi kedves türelmére, amikor százszor is eljátszatta azokat a részeket, amiket akkor mi magunk a legszívesebben kitöröltünk volna a kottából. A jó tanár már csak ilyen. Bátorít és nem hagyja rögzülni a rosszat. Olykor elnéző, de mindig következetes. Abba a szerencsés világba születtünk, amikor voltak Sanyi bácsik, Jóska bácsik, Gáborok és vannak Erikák és Évikék, akiktől felnőtt - már-már nyugdíjas - fejjel is tanulhatunk. Szerencsések vagyunk.

Irány Kolozsvár

Most, hogy a járványhelyzet engedi, végre minden összeállt: pénz, paripa, fegyver. :)

2020 óta készülünk erre az erdélyi útra, a kolozsvári Gutmann Mihály Pedagógus Kórussal tervezett közös koncertre, ami most megvalósul. A NEA-tól kapott támogatás - az infláció miatt - már éppen csak fedezi a legszükségesebb kiadásokat, de a lelkesedésünk töretlen.

Purcell J.S.Bach és Farkas Ferenc műveiből viszünk összeállítást, és az énekkarral is lesznek közös darabok, amelyek "összeillesztése" még helyszíni feladat lesz.

No és persze az elmaradhatatlan közös programok: Válaszút - Kallós Múzeum, Bonchida - Bánffy kastély, Szamosújvár - örmény katolikus templom, Méra - bivaly múzeum, Vista és persze Kolozsvár!

Calvaria Church - Kolozsvár

Nagy közös koncertünk színhelye a Kolozsmonostori Apátság Kálváriatemplomában lesz 28-án 17:30 órai kezdettel. Várjuk szeretettel az erdélyi ismerősöket, barátokat!

Holnap indulunk, nagy izgalommal, várakozással a lelkünkben.

Róbert Gáborra emlékezünk

Róbert Gábor tanár úrra, művészeti vezetőnkre, kecskeméti zenei munkásságára emlékeztünk ma Kriskó Jánossal, Palotás Józseffel és Babarczi Szilveszterrel a KTV Múzsa c. műsorában:

 

A búcsúzás fájdalmával

Róbert Gáborra emlékezve

Nehéz szavakba önteni, mit érzünk, mikor egy régi baráttól, egy nagyszerű pedagógustól kell búcsúznunk.

Róbert Gábor a kezdetektől segítette, szakmailag nagy gonddal, alapossággal, a tőle megszokott igényességgel irányította kamarazenekarunk közösségét. Minden vele töltött nap ajándék volt számunkra, amikor végtelen türelemmel tanított bennünket. Szavai itt csengnek a fülünkben, végtelen tudásával annyiszor megajándékozott bennünket, és közönségünket egyaránt.

Egész életét a kecskeméti zenei közösségnek szentelte. Az Óvónőképző tanáraként, majd tanszékvezető docenseként, hegedűtanárként több generációnak adta tovább tudását, szakmai ismereteit. A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar alapító tagjaként fél évszázadon át aktívan közreműködött annak munkájában. De volt ideje, energiája azokra is, akik nem a zenei pályát választották hivatásul, így ránk, a Lakó Sándor Kamarazenekar tagjaira is. Sosem kérkedett kitüntetéseivel, példamutató alázattal vállalt szolgálatot még 83 évesen is. A járvány elragadta őt.

Istennek adva hálát, szeretettel őrizzük emlékét szívünkben mindannyian, akiket oly sok éven át kitüntetett a barátságával.

Munkásságára, életútjára emlékezik a hiros.hu hírportál is.

Alkategóriák